FIT, VEGAN, BEZGLUTENOWE!!!
Czyli takie 3w1! :)
Wiele z nas zna dobrze to ciasto pod nazwą "pleśniak", kruchy spód, owoce i kruszonka.
Jednak zazwyczaj takie ciasta to bomba kaloryczna, moja wersja jednak, jak i wszystkie inne ciasta jest dietetyczna!
Składniki:
- 7 łyżek mąki migdałowej
- 6 łyżek mąki amarantusowej
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 2 małe banany
- 4 łyżki mleka migdałowego
- 1,5 łyżki białej tahini
- 20g cukru waniliowego bio
- truskawki
Przygotowanie:
- Banany zblendować z mlekiem migdałowym.
- Dodać mąkę migdałową, jaglaną, 3 łyżki mąki amarantusowej i 1 łyżkę tahini oraz cukier waniliowy- bardzo dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy (zostawić na kruszonkę 1/6 całego ciasta), na to poukładać truskawki- piec około 30 minut w 170 stopniach.
- Do pozostałej części ciasta dodać 3 łyżki mąki amarantusowej, pół łyżki tahini i wymieszać, po czym odstawić do schłodzenia w lodówce (20min).
- Po 30 minutach wyciągnąć ciasto, posypać kruszonką i piec kolejne 15- 20 minut w tej samej temperaturze.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1265kcal
1 kawałek- ok. 63kcal

