25 czerwca 2015

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

FIT, VEGAN, BEZGLUTENOWE!!!


Czyli takie 3w1! :)

Wiele z nas zna dobrze to ciasto pod nazwą "pleśniak", kruchy spód, owoce i kruszonka.
Jednak zazwyczaj takie ciasta to bomba kaloryczna, moja wersja jednak, jak i wszystkie inne ciasta jest dietetyczna!


Składniki:
  • 7 łyżek mąki migdałowej
  • 6 łyżek mąki amarantusowej
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 2 małe banany
  • 4 łyżki mleka migdałowego
  • 1,5 łyżki białej tahini
  • 20g cukru waniliowego bio
  • truskawki

Przygotowanie: 
  1. Banany zblendować z mlekiem migdałowym.
  2. Dodać mąkę migdałową, jaglaną, 3 łyżki mąki amarantusowej i 1 łyżkę tahini oraz cukier waniliowy- bardzo dokładnie wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy (zostawić na kruszonkę 1/6 całego ciasta), na to poukładać truskawki- piec około 30 minut w 170 stopniach.
  4. Do pozostałej części ciasta dodać 3 łyżki mąki amarantusowej, pół łyżki tahini i wymieszać, po czym odstawić do schłodzenia w lodówce (20min).
  5. Po 30 minutach wyciągnąć ciasto, posypać kruszonką i piec kolejne 15- 20 minut w tej samej temperaturze.
Polecam! Przetestowane na mojej siostrze, która stwierdziła, że "wygląda, jak pleśniak, ale smakuje lepiej!" :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 1265kcal
1 kawałek- ok. 63kcal

Bezglutenowe Vege WypiekiPrzysmaki dla taty 5