16 listopada 2014

RYŻOWE KRAKERSY Z QUINOA

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zdrowe przekąski, które mogą umilić wieczorny seans filmowy lub stanowić dodatek do dania głównego.

Taką przekąską są właśnie zrobione przeze mnie krakersy na bazie ryżu i quinoa! Jak wszystkie moje propozycje są zdrowe i przeznaczone dla osób na różnego rodzaju dietach ;) A dodatek przeróżnych ziarenek ciekawie je urozmaicał.


Składniki:
  • 5 łyżek ryżu brązowego
  • 3 łyżki quinoa
  • 1 łyżka jasnego sezamu
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • przyprawy: sól sezamowa, garam masala, suszony pomidor z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
  • dodatek: babka płesznik, czarny sezam, słonecznik, pestki dyni
Przygotowanie:
  1. Ugotować osobno ryż i quinoa- odstawić do wystygnięcia.
  2. Sezam lekko uprażyć na suchej teflonowej patelni.
  3. Len mielony zaparzyć w 6 łyżkach wrzątku.
  4. Następnie zblendować ryż, quinoa razem z sezamem i lnem.
  5. Ciasto rozdzielić na 3 części i do każdej dodać poszczególną przyprawę, każdą część rozgnieść wilgotnymi dłońmi na folii spożywczej i pokroić na krakersy.
  6. Krakersy posypać dodatkami- ziarenkami, według uznania.
  7. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Kalorie:
Całość (45 krakersów)- ok. 620kcal
1 krakers- ok. 14kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Quchnia pełna Quinoa 3