Taką przekąską są właśnie zrobione przeze mnie krakersy na bazie ryżu i quinoa! Jak wszystkie moje propozycje są zdrowe i przeznaczone dla osób na różnego rodzaju dietach ;) A dodatek przeróżnych ziarenek ciekawie je urozmaicał.
Składniki:
- 5 łyżek ryżu brązowego
- 3 łyżki quinoa
- 1 łyżka jasnego sezamu
- 2 łyżki lnu mielonego
- przyprawy: sól sezamowa, garam masala, suszony pomidor z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim
- dodatek: babka płesznik, czarny sezam, słonecznik, pestki dyni
- Ugotować osobno ryż i quinoa- odstawić do wystygnięcia.
- Sezam lekko uprażyć na suchej teflonowej patelni.
- Len mielony zaparzyć w 6 łyżkach wrzątku.
- Następnie zblendować ryż, quinoa razem z sezamem i lnem.
- Ciasto rozdzielić na 3 części i do każdej dodać poszczególną przyprawę, każdą część rozgnieść wilgotnymi dłońmi na folii spożywczej i pokroić na krakersy.
- Krakersy posypać dodatkami- ziarenkami, według uznania.
- Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Kalorie:
Całość (45 krakersów)- ok. 620kcal
1 krakers- ok. 14kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
