Chrupiące z zewnątrz, w środku miękkie!
Posiadają uroczy żółty kolor, a to za sprawą mąki kukurydzianej, a podane z lekko słodkim dżemem chia smakują świetnie!
Za sprawą dodatku białka słonecznikowego, posiadają go więcej, niż tradycyjne pieczywo :)
Składniki:
Bułeczki
- 7 łyżek mąki kukurydzianej
- 2 białka jajek
- 1 banan
- 1 łyżka białka słonecznikowego
- 3 łyżki nasion chia
- 3 garście czereśni
- 2 łyżeczki stevi
Bułeczki
- Białka zblendować z bananem.
- Dodać mąkę i białko słonecznikowe- wyrobić ciasto (ewentualnie dodać odrobinę ciepłej wody).
- Uformować bułeczki (okrągłe lub podłużne), ponacinać i piec około 20 minut w 180 stopniach.
- Czereśnie bez pestek zblendować ze stevią, dodać nasiona chia i odstawić na co najmniej 4 godziny.
- Upieczone bułeczki podać rozkrojone z dżemem chia.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (6 bułeczek)- ok. 705kcal
1 bułeczka- ok. 118kcal

