24 maja 2015

RYŻOWE PENNE Z KREMOWYM SOSEM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

Szał na te sezonowe warzywa trwa- i oby jak najdłużej!!
Szparagi są wyjątkowymi warzywami, bardzo delikatnymi w smaku i nadającymi się do spożycia pod różną postacią!!

Te zielone najbardziej lubię w całości, zaś z białych postanowiłam przyrządzić kremowy sos.
Przyznam nieskromnie, że był to świetny pomysł, dzięki ich delikatności sos wyszedł wprost idealny- rozpływał się w ustach!


Składniki:
  • 70g makaronu penne z brązowego ryżu
  • 1 wiązka białych szparagów
  • 100ml zagęszczonego mleka ryżowego
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • koperek
  • przyprawy: biały pieprz, sól morska
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotować.
  2. Ze szparagów odciąć końce (1/3 części) i delikatnie obrać ze skórki.
  3. Następnie przygotowanie szparagi lekko obgotować na parze (10- 15 minut).
  4. Z ugotowanych szparagów zostawić kilka do dekoracji, a pozostałe zblendować na gładki sos, dodając przyprawy i mleko ryżowe- podgrzać na patelni.
  5. Ugotowany makaron podawać z sosem, całymi szparagami, koperkiem i czarnym sezamem.
Lekkie, sezonowe i niezwykle delikatne danie gotowe! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 405kcal
1 porcja- ok. 203kcal

Szparagowe<3Love