Szparagi są wyjątkowymi warzywami, bardzo delikatnymi w smaku i nadającymi się do spożycia pod różną postacią!!
Te zielone najbardziej lubię w całości, zaś z białych postanowiłam przyrządzić kremowy sos.
Przyznam nieskromnie, że był to świetny pomysł, dzięki ich delikatności sos wyszedł wprost idealny- rozpływał się w ustach!
Składniki:
- 70g makaronu penne z brązowego ryżu
- 1 wiązka białych szparagów
- 100ml zagęszczonego mleka ryżowego
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- koperek
- przyprawy: biały pieprz, sól morska
- Makaron ugotować.
- Ze szparagów odciąć końce (1/3 części) i delikatnie obrać ze skórki.
- Następnie przygotowanie szparagi lekko obgotować na parze (10- 15 minut).
- Z ugotowanych szparagów zostawić kilka do dekoracji, a pozostałe zblendować na gładki sos, dodając przyprawy i mleko ryżowe- podgrzać na patelni.
- Ugotowany makaron podawać z sosem, całymi szparagami, koperkiem i czarnym sezamem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 405kcal
1 porcja- ok. 203kcal
