29 maja 2014

DIETETYCZNY SERNIK NA ORZECHOWYM SPODZIE Z POLEWĄ TRUSKAWKOWĄ

Sernik numer 1!

 


Faworyt śród wszystkich, które do tej pory robiłam! Słodziutki- a bez cukru, aksamitny i puszysty- a bez mąki i tłuszczu! Naturalnie kruchy orzechowy spód... a do tego wszystkiego truskawki!


Niebo w gębie ;) Sami spróbujcie!


Składniki:
Spód
  • 200g migdałów
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
Masa
  • 500g serka twarogowego chudego (Emilki)
  • 3 jajka
  • 1 dojrzały banan
  • 30g daktyli suszonych
Polewa
  • 500g truskawek
  • opcjonalnie stevia
Przygotowanie:
Spód
  1. Migdały zmielić na mąkę, bądź bardzo drobne cząstki.
  2. Połączyć je z jajkiem i cynamonem.
  3. Wyrobić dłońmi ciasto i wyłożyć je na spód blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia lub sylikonowej).
Masa
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, namoczyć, a następnie zblendować na gładką masę.
  2. Do sera dodać daktyle, banana i wszystko razem porządnie zblendować.
  3. Na koniec dodawać po kolei każde jajko* i blendować do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników.
  4. Masę wylać na wcześniej wyłożony spód i piec około 20 minut w 185 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec kolejne 30 minut (cały czas piekarnik powinien być ustawiony na funkcję termoobiegu bez grzałek).
  5. Po upieczeniu sernik pozostawić na kilka minut w uchylonym piekarniku.
 *Jeżeli chcemy, aby ciasto było jeszcze bardziej wyrośnięte i puszyste to z masa należy dodać same żółtka, a na sam koniec delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.

Polewa
  1. Część truskawek zblendować na mus, opcjonalnie dodając stevię i polać wystudzony sernik.
  2. Pozostałymi truskawkami udekorować ciasto.
I gotowe! Smacznego!

Naprawdę polecam ;) Na pewno zrobię go jeszcze raz, może troszkę w innym wydaniu... ? ;)

Ciasto należy przechowywać w lodówce, wtedy nie straci swoich walorów smakowych.


Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 2060kcal
1 kawałek- ok. 206kcal

Piknik majowy Milion smaków truskawekJeść czy grać? Zastąp słoik pysznym daniem - II edycja