Sernik numer 1!
Faworyt śród wszystkich, które do tej pory robiłam! Słodziutki- a bez cukru, aksamitny i puszysty- a bez mąki i tłuszczu! Naturalnie kruchy orzechowy spód... a do tego wszystkiego truskawki!
Niebo w gębie ;) Sami spróbujcie!
Składniki:
Spód
- 200g migdałów
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 500g serka twarogowego chudego (Emilki)
- 3 jajka
- 1 dojrzały banan
- 30g daktyli suszonych
- 500g truskawek
- opcjonalnie stevia
Spód
- Migdały zmielić na mąkę, bądź bardzo drobne cząstki.
- Połączyć je z jajkiem i cynamonem.
- Wyrobić dłońmi ciasto i wyłożyć je na spód blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia lub sylikonowej).
- Daktyle sparzyć wrzątkiem, namoczyć, a następnie zblendować na gładką masę.
- Do sera dodać daktyle, banana i wszystko razem porządnie zblendować.
- Na koniec dodawać po kolei każde jajko* i blendować do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników.
- Masę wylać na wcześniej wyłożony spód i piec około 20 minut w 185 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec kolejne 30 minut (cały czas piekarnik powinien być ustawiony na funkcję termoobiegu bez grzałek).
- Po upieczeniu sernik pozostawić na kilka minut w uchylonym piekarniku.
Polewa
- Część truskawek zblendować na mus, opcjonalnie dodając stevię i polać wystudzony sernik.
- Pozostałymi truskawkami udekorować ciasto.
Naprawdę polecam ;) Na pewno zrobię go jeszcze raz, może troszkę w innym wydaniu... ? ;)
Ciasto należy przechowywać w lodówce, wtedy nie straci swoich walorów smakowych.
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 2060kcal
1 kawałek- ok. 206kcal

