17 kwietnia 2016

BATATOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I JOGURTEM SOJOWYM

Pierwsze truskawki już możemy spotkać na straganach!
Ja długo nie myśląc od razu porwałam kilka i przygotowałam ciasto z ich dodatkiem ;)

Ciasto ma kilka nietypowych składników, ale co za tym idzie jest bardzo zdrowe i do tego wegańskie!


Składniki:
  • 1 batat
  • 2 banany
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • 6 łyżek mąki amarantusowej
  • 2 łyżki lucumy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
  • jogurt sojowy o smaku mango
  • kilka truskawek
  • 4 łyżki musu ze zblendowanego banana, daktyli i kakao
Przygotowanie:
  1. Batat obrać ze skórki, ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ugotowanego batata zblendować z bananami, mąką amarantusową oraz proszkiem do pieczenia.
  3. Masę przelać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 40 minut w 180 stopniach- odstawić do wystygnięcia.
  4. Gotowe ciasto polać jogurtem, następnie musem i ozdobić truskawkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1210kcal
1 kawałek- ok. 101kcal