10 października 2015

MIGDAŁOWA TARTA Z KREMEM ŚLIWKOWYM

Czyli ciasto, którego składnikami są prawie same bakalie! I bez pieczenia!
Coś dla mnie! A jakie są Wasze ulubione ciasta? :)


Składniki:
Spód
  • 1 szklanka migdałów
  • garść rodzynek
Krem 
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • garść suszonych śliwek
  • do dekoracji: śliwki suszone, jagody goji, migdały
Przygotowanie:
Spód 
  1. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować na mus.
  2. Migdały rozdrobnić i połączyć z musem rodzynkowym, wyrabiając masę, którą następnie wyłożyć na blaszkę (wyłożoną folią spożywczą).
Krem 
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładki krem z suszonymi śliwkami- masę wyłożyć na wczesniej przygotowany spód.
  3.  Gotową tartę ozdobić śliwkami, jagodami goji i migdałami (całość schłodzić przed podaniem).
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1770kcal
1 kawałek- ok. 148kcal