9 marca 2016

RYŻOWE CIASTO Z LUCUMĄ I PUDDINGIEM WANILIOWYM

Na zimno, bez pieczenia, a jakie efektowne! I pyszne! ;)

Wystarczy kilka składników, aby otrzymać taki efekt. Ciasto urozmaiciłam nieco słodką sproszkowaną lucumą oraz wierzchnią warstwą w postaci puddingu w stylu francuskim ;)


Składniki:
  • 200g ryżu arborio
  • 3 łyżki lucumy
  • 2 garście jagód
  • ryżowy pudding waniliowy
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem jagód (do wchłonięcia całego płynu), a następnie wymieszać z lucumą.
  2. Masę przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia oraz schłodzenia w lodówce.
  3. Na gotowe ciasto nałożyć pudding i całość posypać jagodami. 
Smacznego :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1100kcal
1 kawałek- ok. 92kcal