Lody goszczą u mnie prawie codziennie, ale pomyślałam, aby pójść o krok dalej i przygotować lodowe ciasto!
Od razu po tej myśli kolejnym pomysłem było wykorzystanie orzechów nerkowca i w ten sposób powstał lodowy nernik z truskawkami! To ciasto przebija chyba wszystkie do tej pory przygotowane przeze mnie nerniki!
Składniki:
Spód
- 2 garście orzechów włoskich
- 1 garść daktyli
- 300g nerkowców
- 1 puszka mleczka kokosowego (stała część)
- 2 łyżki lucumy
- garść mrożonych truskawek
- garśc świezych truskawek
- 1 łyżka lucumy
- listki mięty
Przygotowanie:
Spód
- Daktyle sparzyć wrzątkiem, po czym odcedzić i zblendować na mus.
- Orzechy zmielić i dodać do daktyli- dokładnie połączyć.
- Spód wyłożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do schłodzenia.
- Nerkowce namoczyć (co najmniej 4 godziny), następnie zblendować na gładki krem z mleczkiem kokosowym, lucumą i mrożonymi truskawkami.
- Wyłożyć na wcześniej przygotowany spód i odstawić do zamrożenia.
- Świeże truskawki zblendować z dodatkiem lucumy.
- Musem polać gotowe ciasto i udekorować listkami mięty.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 2560kcal
1 kawałek- ok. 160kcal


