15 kwietnia 2014

ROLADKI Z CUKINII Z PASTĄ Z FASOLI ADZUKI

Roladki są świetnym pomysłem na szybka i nietypową przystawkę na przyjęcie lub przekąskę na wiosenny piknik.

Z powodzeniem też mogą znaleźć się na świątecznym stole, jako dodatek do głównych dań ;)

Fasola adzuki różni się w smaku od tej tradycyjnej- jest bardziej delikatna i ma słodkawy posmak.

Roladki mogą być świetną alternatywną dla wegetarian oraz osób preferujących lekkie przekąski :)


Składniki:
  • 2 małe cukinie
  • 150g fasoli adzuki
  • sok z cytryny
  • przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, papryka ostra, oregano, curry
Przygotowanie:
  1. Cukinie pokroić wzdłuż na paski o grubości około 0,5cm.
  2. Paski obsypać lekko solą oraz curry, a następnie grillować je około 10 min w temperaturze 170 stopni.
  3. Uprzednio namoczoną fasolę (przez całą noc) ugotować w osolonej wodzie przez 40 minut.
  4. Ugotowaną i ostudzoną fasolę zblendować z dodatkiem soku cytryny i przypraw.
  5. Na gotowe paski cukinii nałożyć pastę z fasoli i zawijać.
Roladki można podawać na zimo, jako przekąska, ale również na ciepło podgrzewając je w piekarniku.

Kalorie:
Całość (12 roladek)- ok. 675kcal
1 roladka- ok. 56kcal

Wielkanoc bez glutenu.Lekka Wielkanoc