Z powodzeniem też mogą znaleźć się na świątecznym stole, jako dodatek do głównych dań ;)
Fasola adzuki różni się w smaku od tej tradycyjnej- jest bardziej delikatna i ma słodkawy posmak.
Roladki mogą być świetną alternatywną dla wegetarian oraz osób preferujących lekkie przekąski :)
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 150g fasoli adzuki
- sok z cytryny
- przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, papryka ostra, oregano, curry
- Cukinie pokroić wzdłuż na paski o grubości około 0,5cm.
- Paski obsypać lekko solą oraz curry, a następnie grillować je około 10 min w temperaturze 170 stopni.
- Uprzednio namoczoną fasolę (przez całą noc) ugotować w osolonej wodzie przez 40 minut.
- Ugotowaną i ostudzoną fasolę zblendować z dodatkiem soku cytryny i przypraw.
- Na gotowe paski cukinii nałożyć pastę z fasoli i zawijać.
Kalorie:
Całość (12 roladek)- ok. 675kcal
1 roladka- ok. 56kcal

