Postanowiłam upiec bardzo zdrowe babeczki, które zawierają marchewkę i lekko kasztanową nutę ;)
Smakują świetnie i nie był to zapewne ostatni raz kiedy użyłam mąki kasztanowej w wypiekach!
Składniki:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki mąki kasztanowej
- 1 marchew
- 1 białko jajka
- 1 mały banan
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka stevi
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Płatki owsiane zmielić na mąkę (używając np. blendera lub młynka do kawy).
- Banana zblendować z białkiem.
- Wszystkie składniki, oprócz banana, połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach).
- Do masy dodać marchewkę i wymieszać.
- Babeczki przełożyć do sylikonowych foremek i piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Są pyszne- w środku raczej wilgotne i słodkie! :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (5 babeczek)- ok. 480kcal
1 babeczka- ok. 96kcal

