28 lutego 2015

TARTA FIGOWIEC

Odkąd po raz pierwszy spróbowałam świeżych fig, zagościły one w moim menu. Niestety są one dostępne przez krótki czas, tylko wtedy gdy jest akurat sezon...

Jednak poza sezonem można sięgnąć po te suszone, które miałam również okazję wypróbować!
Oprócz świetnego smaku charakteryzują się również wysoką zawartością wielu pierwiastków odpowiedzialnych za właściwe funkcjonowanie układu sercowo- naczyniowego, pokarmowego, nerwowego, czy hormonalnego.

Jednym słowem są one niezwykle zdrowe i stanowią idealny zamiennik słodyczy!

A skoro są tak wartościowe to czemu nie przyrządzić z ich zastosowaniem pysznej tarty? ;)


Składniki:
Spód
  • 100g orzechów nerkowca
  • 4 łyżki nasion chia
  • 100g daktyli
Masa
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1,5 szklanki mleka migdałowego
  • 5 suszonych fig
  • do ozdoby:suszone figi, jagody goji, płatki migdałowe
Przygotowanie:
Spód
  1. Daktyle sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować z chia i orzechami nerkowca.
  2. Do formy wyłożonej folią spożywczą przełożyć spód, dokładnie go ugniatając i formując brzegi o wysokości około 1 cm.
  3. Tak przygotowany spód włożyć do lodówki na godzinę.
Masa
  1. Kasze jaglaną dwukrotnie opłukać, po czym ugotować w szklance mleka z dodatkiem stevi i odstawić do wystygnięcia.
  2. Kaszę zblendować z figami i połową szklanki mleka do uzyskania gładkiego kremu.
  3. Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć masę figową.
  4. Tartę ozdobić suszonymi figami, płatkami migdałowymi i jagodami goji.
Tartę najlepiej przechowywać w chodnym miejscu.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1555kcal
1 kawałek- ok. 111kcal
wielu ważnych dla funkcjonowania organizmu pierwiastków. Dzięki temu wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, nerwowego i hormonalnego.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/figi-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-kupowac-i-jesc-figi_38515.html