25 września 2015

NAJPROSTSZY JAGLANY JABŁECZNIK

Pewnie już zaczęliście sezon na jabłeczniki i szarlotki? ;)
Ja dzisiejszym ciastem właśnie go otwieram!

Jabłecznik banalnie prosty, jaglany- bezglutenowy :) A jabłka zdecydowanie mogą być rekompensatą i pocieszeniem na otarcie łez po letnich owocach :)


Składniki:
  • 300g kaszy jaglanej
  • 6 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 2 szklanki mleka 0,5%
  • słodkie jabłka
  • 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w 2 szklankach mleka i 1 szklance wody z dodatkiem stevi.
  2. Ugotowaną kaszę odstawić do wystygnięcia, po czym zblendować.
  3. Do zblendowanej kaszy dodać kaszę kukurydzianą i cynamon- całość dokładnie wymieszać.
  4. Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia), na wierzch poukładać ponacinane połówki jabłek bez skórki.
  5. Ciasto piec około 70 minut w temperaturze 180 stopni.
  6. Gotowy jabłecznik przed podaniem ostudzić, a następnie posypać cukrem pudrem trzcinowym i skropić syropem klonowym.

 Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1690kcal
1 kawałek- ok. 141kcal

Jabłko z cynamonem 2015Jesienne Superfoods