Ja dzisiejszym ciastem właśnie go otwieram!
Jabłecznik banalnie prosty, jaglany- bezglutenowy :) A jabłka zdecydowanie mogą być rekompensatą i pocieszeniem na otarcie łez po letnich owocach :)
Składniki:
- 300g kaszy jaglanej
- 6 łyżek kaszy kukurydzianej
- 2 szklanki mleka 0,5%
- słodkie jabłka
- 2 łyżeczki cukru pudru trzcinowego
- 2 łyżeczki stevi
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w 2 szklankach mleka i 1 szklance wody z dodatkiem stevi.
- Ugotowaną kaszę odstawić do wystygnięcia, po czym zblendować.
- Do zblendowanej kaszy dodać kaszę kukurydzianą i cynamon- całość dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia), na wierzch poukładać ponacinane połówki jabłek bez skórki.
- Ciasto piec około 70 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gotowy jabłecznik przed podaniem ostudzić, a następnie posypać cukrem pudrem trzcinowym i skropić syropem klonowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1690kcal
1 kawałek- ok. 141kcal

