27 lutego 2014

FALAFEL

Czyli ciecierzyca górą!

Zdrowe, a jakże pyszne falafele... Jeden ma tylko 60 kalorii!! Świetne na wegański oiad.
Idealnie pasują warzywnych dodatków, czy jako kotlet do mega wegańskiego burgera! :)



Składniki:
  •  1 szklanka ciecierzycy
  • 2 jajka/ 2 łyżki lnu mielonego
  • suszone pomidory
  • kilka łyżek ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • garść kiełków brokuła
  • przyprawy: słodka papryka, curry, natka pietruszki, czosnek
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę moczyć przez co najmniej 12 godzin.
  2. Namoczoną ciecierzycę zmiksować w blenderze.
  3. W wersji wegańskiej: zaparzyć len mielony, następnie dodać zaparzony len lub jajka do ciecierzycy.
  4. Powstałą masę doprawić i uformować z niej kulki, które należy spłaszczyć i obtoczyć w ziarnach słonecznika.
  5. Falafele piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (podczas pieczenia można je obrócić na drugą stronę).
I gotowe!
Super pożywny i urozmaicony obiad, bądź lunch ;)


Kalorie:
Całość (15 falafeli)- ok. 900kcal
1 falafel- ok. 60kcal


Kiełki