9 maja 2015

RAW SERNIK Z NERKOWCÓW I MANGO (w nowym wydaniu E!stilo)

Dzisiaj mam przyjemność przedstawić Wam przepis na w 100% raw ciasto (sernik) z moich ulubionych orzechów nerkowca!

Już Wielu z Was zdążyło przekonać się, że jestem ich ogromną fanką! A ciasta, a zwłaszcza masy na ich bazie są wyjątkowe! Ich kremowa i delikatna konsystencja nie ma sobie równych!

Tym razem przygotowałam również troszkę bardziej skomplikowany spód, wzbogaciłam go o nasiona chia!
Całość podana ze słodkim musem mango i pralinami :)

Składniki:
Spód
  • garść migdałów
  • garść suszonych moreli
  • 5 łyżek nasion chia
  • 1/3 szklanki amarantusa ekspandowanego (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżka karobu
Masa
  • 300g nerkowców
  • 350ml mleka (dowolnego)
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 mango

Przygotowanie:
Spód
  1. Morele sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować na mus.
  2. Migdały zmielić i połączyć z morelami, chia, karobem i amarantusem- dokładnie wymieszać.
  3. Formę wyłożyć folią spożywczą i nałożyć spód- odstawić do schłodzenia w lodówce.
Masa
  1. Nerkowce zalać mlekiem i odstawić na co najmniej 4 godziny.
  2. Następnie odlać mleko, a nerkowce zblendować na gładki krem (w razie potrzeby dolewając odrobinę mleka, w którym nerkowce się moczyły).
  3. Masę nałożyć na wcześniej przygotowany spód.
  4. Mango obrać i zblendować na mus, wyłożyć na wierzch- ciasto schłodzić w zamrażarce przez 2 godziny.
Na sam koniec udekorowałam mój nernik pralinami wykonanymi z tej samej masy, z której przygotowałam spód :)


Ciasto oczywiście należy przechowywać w lodówce!


Mogę się również pochwalić, że przepis jest dostępny również w najnowszym wydaniu E!stilo!!

https://www.facebook.com/estilopress?fref=ts

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2735kcal
1 kawałek- ok. 228kcal