Nie miałam również specjalnie określonego przepisu, po prostu improwizowałam :)
Wyszło śmiesznie, ale i smacznie! Ciasto swój zielony kolor zawdzięcza zielonemu jęczmieniowi, zaś karobowa polewa i biały mak dodały ciekawych posmaków :)
Składniki:
Ciasto
- 8 łyżek płatków wielozbożowych
- 3 łyżki młodego jęczmienia
- 5 łyżek białego maku
- 1 banan
- 2 białka jajek
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 łyżeczki stevi
- 1 łyżka karobu
- 3 łyżki mleka orzechowego
- 1 banan
- 1 łyżka kruszonych ziaren kakao
- Płatki zmielić na mąkę, a następnie wymieszać z młodym jęczmieniem, makiem, białkami, jogurtem, stevią i zblendowanym jednym bananem,
- Ciasto przełożyć do formy i piec około 35 minut w 190 stopniach.
- Drugiego banana zblendować z mlekiem i karobem, każdy kawałek ciasta podać z polewą i kruszonymi ziarnami kakao.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1100kcal
1 kawałek- ok. 138kcal