28 września 2015

ZIELONE CIASTO Z BIAŁYM MAKIEM I POLEWĄ KAROBOWĄ

Zabierając się za pieczenie tego ciasta nie do końca byłam pewna co z tego wyjdzie.
Nie miałam również specjalnie określonego przepisu, po prostu improwizowałam :)

Wyszło śmiesznie, ale i smacznie! Ciasto swój zielony kolor zawdzięcza zielonemu jęczmieniowi, zaś karobowa polewa i biały mak dodały ciekawych posmaków :)


Składniki:
Ciasto
  • 8 łyżek płatków wielozbożowych
  • 3 łyżki młodego jęczmienia
  • 5 łyżek białego maku
  • 1 banan
  • 2 białka jajek
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki stevi
Polewa 
  • 1 łyżka karobu
  • 3 łyżki mleka orzechowego
  • 1 banan
  • 1 łyżka kruszonych ziaren kakao
Przygotowanie:
  1. Płatki zmielić na mąkę, a następnie wymieszać z młodym jęczmieniem, makiem, białkami, jogurtem, stevią i zblendowanym jednym bananem,
  2. Ciasto przełożyć do formy i piec około 35 minut w 190 stopniach.
  3. Drugiego banana zblendować z mlekiem i karobem, każdy kawałek ciasta podać z polewą i kruszonymi ziarnami kakao.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1100kcal
1 kawałek- ok. 138kcal