27 maja 2017

SŁODKI RYŻ Z SOCZEWICĄ I KAPUSTĄ

Wegański nieskomplikowany i sycący obiad? Nie ma problemu ;)
Składniki dostępne w każdym sklepie, maximum smaku, minimum nakładu pracy ;)


Składniki:
  • 200g słodkiego ryżu pełnoziarnistego
  • 150g czerwonej soczewicy
  • 1/4 białej kapusty
  • 500g passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • kiełki brokułu
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, imbir, kumin, mielona kolendra, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotuj i odcedź.
  2. Czerwoną soczewicę oraz posiekaną kapustę zalej wodą, dodaj przyprawy i duś do miękkości.
  3. Pod koniec duszenia dodaj passatę pomidorową i przez chwilę całość podgrzej. 
  4. Na talerz wyłóż ryż, następnie sos, a całość posyp czarnuszką i kiełkami. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1490kcal
1 porcja- ok. 373kcal