1 czerwca 2016

TARTA Z CZERWONEGO RYŻU Z MUSEM DYNIOWYM I FASOLKĄ

Są takie dni, gdy pomysł na szybki i prosty obiad nie wystarcza. Szperam po szafkach tych w kuchni i tych w głowie... szukam pomysłu na "coś innego" :)

Z takiego właśnie kombinowania powstała ta wytrawna tarta!
Niby proste składniki, przygotowanie również niewymagające dużego nakładu pracy, ale jednak nie jest to typowy obiad i o to chodzi! :)


Składniki:
  • 8 łyżek czerwonego ryżu
  • 2 łyżki mąki amarantusowej
  • 1/2 dyni hokkaido
  • zielona fasolka szparagowa
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól sezamowa, curry, oregano
Przygotowanie:
  1. Ryż czerwony ugotować i odstawić do wystygnięcia.
  2. Ryż lekko zblendować z mąką amarantusową, pietruszką oraz solą sezamową i wyłożyć na spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia), formując 1-centymetrowe brzegi.
  3. Tak przygotowany spód piec około 20 minut w 180 stopniach.
  4. Dynię hokkaido obrać ze skórki i ugotować, po czym zblendować na mus z dodatkiem curry oraz oregano.
  5. Po 20 minutach wyciągnąć spód, nałożyć mus oraz fasolkę i zapiec przez kolejne 10 minut.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 kawałków)- ok. 615kcal
1 kawałek- ok. 103kcal