8 lutego 2017

KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z OLEJEM Z PESTEK DYNI

Warzywa pod postacią kremu to bardzo zdrowa propozycja na kolację szczególnie w zimowe dni!
Dodatek w postaci oleju z pestek dyni sprawia, że jest jeszcze bardziej wartościowa, ponieważ zawiera niezbędne do funkcjonowania kwasy tłuszczowe.


Składniki:
  • 1 kalafior
  • 1 seler
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka oleju z pestek dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • natka pietruszki
  • przyprawy: sól himalajska, imbir
Przygotowanie:
  1. Na głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy, następnie podsmażyć lekko posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Na patelnię dodać pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, całość zalać wodą (lub bulionem warzywnym), dodać przyprawy i gotować pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmięknął.
  3. Gdy warzywa będą miękkie należy zblendować całą zawartość patelni na gładki krem.
  4. Gotowy krem przełożyć na talerz, polać olejem z pestek dyni, posypać natką pietruszki i słonecznikiem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (3 porcje)- ok. 930kcal
1 porcja- ok. 310kcal