Uwielbiam takie ciasta, przełożone kremowymi masami, a jak jeszcze wykończone są bakaliami- żyć, nie umierać! :)
Składniki:
Ciasto
- 9 łyżek płatków orkiszowych
- 1 dojrzały banan
- 2 białka jajek
- 5 łyżek mleka migdałowego
- 8 łyżek brązowego ryżu
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 łyżka karobu
- 1 łyżeczka stevi
- dodatkowo: morwa biała suszona, płatki migdałowe
Przygotowanie:
Ciasto
- Płatki orkiszowe zmielić na mąkę (np. w młynku do kawy).
- Banana zblendować z mlekiem migdałowym.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Do ubitych białek powoli dodawać zblendowanego z mlekiem banana, a następnie zmielone płatki- całość delikatnie wymieszać.
- Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 min w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu i wystygnięciu przekroić na 2 blaty.
- Ryż ugotować z dodatkiem stevi w mleku migdałowym.
- Ugotowany ryż odstawić do wystygnięcia, po czym zblendować na bardzo gładki krem, dodając karob.
- Gotowe ciasto przełożyć połową masy, drugą połowę wyłożyć na wierzch i udekorować morwą oraz płatkami migdałów.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1050kcal
1 kawałek- ok. 88kcal