17 czerwca 2015

ORKISZOWE CIASTO Z KREMOWĄ MASĄ

Świetne ciasto, które spokojnie może zastąpić np. tradycyjny tort lub po prostu posłużyć za niebanalny i zdrowy poczęstunek dla gości :)

Uwielbiam takie ciasta, przełożone kremowymi masami, a jak jeszcze wykończone są bakaliami- żyć, nie umierać! :)


Składniki:
Ciasto
  • 9 łyżek płatków orkiszowych
  • 1 dojrzały banan
  • 2 białka jajek
  • 5 łyżek mleka migdałowego
Masa
  • 8 łyżek brązowego ryżu
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżka karobu
  • 1 łyżeczka stevi
  • dodatkowo: morwa biała suszona, płatki migdałowe

Przygotowanie:
Ciasto
  1. Płatki orkiszowe zmielić na mąkę (np. w młynku do kawy).
  2. Banana zblendować z mlekiem migdałowym.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Do ubitych białek powoli dodawać zblendowanego z mlekiem banana, a następnie zmielone płatki- całość delikatnie wymieszać.
  5. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 min w temperaturze 180 stopni.
  6. Po upieczeniu i wystygnięciu przekroić na 2 blaty.
Masa
  1. Ryż ugotować z dodatkiem stevi w mleku migdałowym.
  2. Ugotowany ryż odstawić do wystygnięcia, po czym zblendować na bardzo gładki krem, dodając karob.
  3. Gotowe ciasto przełożyć połową masy, drugą połowę wyłożyć na wierzch i udekorować morwą oraz płatkami migdałów.
Bardzo fajnej struktury i smaku temu ciastu nadały właśnie płatki orkiszowe, które świetnie sprawdzają się w wypiekach. A krem z ryżu z mlekiem migdałowym i karobem to coś pysznego!


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1050kcal
1 kawałek- ok. 88kcal