8 października 2015

ŻOŁĘDZIOWE CIASTO Z GRUSZKAMI

Jesień czuć już w powietrzu... aura również jesienna, jednak ze słonecznymi przebłyskami! :)
Taki klimat powoduje, że od razu mam ochotę upiec coś, co smakuje jak jesień :)

A za wczoraj złożoną obietnicą na fb, dzisiaj prezentuję pyszne ciacho!


Składniki:
  • 7 łyżek mąki żołędziowej
  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 banan
  • 3 białka jajek
  • garść rodzynek
  • kilka orzechów włoskich
  • gruszki
  • 1 łyżka syropu daktylowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę i wymieszać z mąką żołędziową oraz stevią i cynamonem.
  2. Banana zblendować z jogurtem, dodać rodzynki i wymieszać.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie, powoli mieszając, dodać do nich pozostałe składniki.
  4. Ciasto przełożyć do formy "keksówki", na wierzch włożyć grube plastry gruszki, całość posmarować syropem daktylowym i oprószyć orzechami.
  5. Ciasto piec około 35 minut w 190 stopniach.

Słodki smak jesieni!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 950kcal
1 kawałek-ok. 68kcal

Jesienne Superfoods