Taki klimat powoduje, że od razu mam ochotę upiec coś, co smakuje jak jesień :)
A za wczoraj złożoną obietnicą na fb, dzisiaj prezentuję pyszne ciacho!
Składniki:
- 7 łyżek mąki żołędziowej
- 5 łyżek płatków jaglanych
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 banan
- 3 białka jajek
- garść rodzynek
- kilka orzechów włoskich
- gruszki
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 2 łyżeczki stevi
- 1 łyżeczka cynamonu
- Płatki jaglane zmielić na mąkę i wymieszać z mąką żołędziową oraz stevią i cynamonem.
- Banana zblendować z jogurtem, dodać rodzynki i wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie, powoli mieszając, dodać do nich pozostałe składniki.
- Ciasto przełożyć do formy "keksówki", na wierzch włożyć grube plastry gruszki, całość posmarować syropem daktylowym i oprószyć orzechami.
- Ciasto piec około 35 minut w 190 stopniach.
Słodki smak jesieni!
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 950kcal
1 kawałek-ok. 68kcal
