Na słodko jako deser, czy właśnie jako propozycja na lunch, bądź wegański obiad!
Nie mogło zabraknąć w nich oczywiście mojej ulubionej dyni, na którą mamy sezon. W połączeniu z dosyć wyraźnym smakiem czerwonej komosy ryżowej całe danie smakowało bardzo przyjemnie.
Składniki:
- 3 łyżki czerwonej komosy ryżowej
- 300g dyni
- 4 arkusze papieru ryżowego
- koperek
- kilka pestek dyni
- przyprawy: sól sezamowa, curry
- Komosę zalać wodą i ugotować.
- Dynię pokroić na mniejsze kawałki, ugotować, a następnie zblendować na puree z solą sezamową i curry.
- Namoczyć kolejno każdy arkusz papieru ryżowego, nałożyć farsz z dyni i komosy i zawijać.
- Całość posypać koperkiem i pestkami dyni.
Kalorie:
Całość (4 sajgonki)- ok. 390kcal
1 sajgonka- ok. 98kcal
