26 września 2014

JABŁKA PIECZONE Z KOMOSĄ I JAGODAMI GOJI

Jesienna aura za oknem, więc na talerzu muszą zagościć jesienne smaki!

 

Pieczone jabłka chyba każdemu kojarzą się przekąską na jesienne dni... Jednak można je podawać na wiele sposobów. Ja zrobiłam to zapiekając je komosą i jagodami goji, o zaletach których pisałam już nie raz!

Dzięki tym wszystkim składnikom takie małe "co nieco" jest nie tylko pyszne, a jednocześnie bardzo wartościowe pod względem odżywczym!

W ostatnim czasie byłam zmuszona stosować dietę lekkostrawną, a te jabłuszka to świetna propozycja na jej urozmaicenie :)


Składniki:
Pieczone jabłka
  • 3 jabłka
  • 4 łyżki quinoa
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka jagód goji
  • 1 łyżeczka cynamonu
Mus
  • 1 brzoskwinia
  • 100g dyni hokkaido
  • szczypta kardamonu
Przygotowanie:
Pieczone jabłka
  1. Komosę ugotować w mleku do wchłonięcia całego płynu (ugotowana komosa powinna być przezroczysta), po czym wymieszać ją z jagodami goji.
  2. Jabłka umyć i odkroić "kapelusze", a następnie wydrążyć z nich środek i obsypać cynamonem.
  3. Do środka jabłek włożyć farsz z komosy i zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Mus 
  1. Dynię zapiec w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
  2. Brzoskwinię obrać ze skórki i zblendować na mus z upieczoną dynią oraz szczyptą kardamonu.
Jabłka najlepiej podawać polane musem- najlepiej jeszcze gorące!

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (3 jabłka)- ok. 560kcal
1 jabłko- ok. 187kcal

Jagody goji - jedz to co najlepszeJabłko z cynamonem 2014Szkolne śniadaniaDynia na słodko i słono