18 października 2016

JAGIELNIK Z MUSEM JABŁKOWYM

Ciasto bez pieczenia- to lubię!
Wystarczy ugotować kaszę, wymieszać z dodatkami, odstawić do lodówki, a po kilku godzinach cieszyć się pysznym i lekkim deserem! ;)


Składniki:
  • 300g kaszy jaglanej
  • 1 litr mleka owsianego
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 40g cukru cynamonowego
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki syropu imbirowego
  • 1 granat
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie zalać mlekiem, dodać cukier cynamonowy i ugotować (do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko).
  2. Ugotowaną kaszę wymieszać z olejem kokosowym i mąką kokosową, po czym przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą.
  3. Po wystudzeniu formę wstawić do lodówki na kilka godzin.
  4. Jabłka zblendować z syropem imbirowym i gdy ciasto będzie wystudzone i stężeje wyciągnąć je z lodówki, a następnie nałożyć mus i posypać pestkami granatu.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 2300kcal
1 kawałek- ok. 164kcal