10 maja 2018

MAKARON Z SOSEM KOPERKOWYM I PIECZONĄ MARCHEWKĄ

Trochę kombinacji... trochę prostoty i tadam! Obiad gotowy :)



Składniki:

  • 300g makaronu konjac spaghetti

  • Garść nerkowców

  • 1 pęk koperku

  • 3 łyżki passaty pomidorowej

  • 1 łyżeczka oleju z nasion marchwii

  • 1 łyżeczka masła z nerkowców

  • 2 marchewki

  • Pestki dyni

  • Przyprawy: sól himalajska


Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj we wrzącej wodzie (około 5 minut) i odcedź.

  2. Nerkowce zblenduj z koperkiem, olejem, passatą i solą.

  3. Gotowy sos wymieszaj z makaronem.

  4. Masło orzechowe wymieszaj z 2 łyżkami wod, marchwkę pokrój na kawałki, a następnie wymieszaj w maśle orzechowym – piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (około 15 minut).

  5. Gotowy makaron wyłóż na talerz, posyp plasterkami pieczonej marchewki, koperkiem i pestkami dyni.


Kalorie:

Całość (2 porcje) – ok. 400kcal

1 porcja – ok. 200kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.