20 kwietnia 2015

KAROBOWE CIASTECZKA SOJOWE

Strączkowe słodkości zyskały ostatnio ogromną popularność. I nic dziwnego! Są zdrowe, sycące, a co najważniejsze kompletnie nie czuć w nich smaku strączków!

Dzięki nim ciasto uzyskuje treściwą konsystencję, a dodając chociażby orzechy brazylijskie i karob można upiec wspaniałe i proste ciasteczka! :)


Składniki:
  • szklanka czarnej soi
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 łyżka karobu
  • kilka orzechów brazylijskich

Przygotowanie:
  1. Soję namoczyć (najlepiej całą noc), a następnie ugotować do całkowitej miękkości (60 minut).
  2. Ostudzoną soję zblendować z bananami i karobem.
  3. Z masy uformować ciasteczka, na wierzch każdego włożyć kawałek orzecha brazylijskiego i piec 25 minut w 180 stopniach.

Ciasteczkami zajadać mogą się weganie, osoby na diecie bezglutenowej, czy z nietolerancją kakao! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (25 ciasteczek)- ok. 1435kcal
1 ciasteczko- ok. 57kcal