2 maja 2017

PAPRYKARZ Z KASZY JAGLANEJ

Długo nosiłam się z zamiarem przygotowania paprykarza z kaszy jaglanej, jednak byłam nieco sceptycznie nastawiona do tego pomysłu. Co ma kasza jaglana do ryb? A no okazuje się, że więcej, niż mogłoby się wydawać ;)

Paprykarz oczywiście nie smakuje tak, jak ten rybny, ale pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem i z pewnością powrócę do tego przepisu :)


Składniki:
  • 200g kaszy jaglanej
  • 4 marchewki
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 1 cebula
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy: papryka ostra i słodka, pieprz
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie, a następnie ugotować (na sypko, bądź rozgotować, według uznania).
  2. Na rozgrzanej łyżce oliwy podsmażyć cebulę, a następnie dodać starte na drobnych oczkach marchewki i całość podsmażyć.
  3. Po podsmażeniu na patelnię dodać kaszę, koncentrat pomidorowy, przyprawy, sos sojowy i płatki drożdżowe- całość wymieszać. 
Kalorie:
Całość (8 porcji)- ok. 945kcal
1 porcja- ok. 118kcal