19 lipca 2018

ZAPIEKANKA JAGLANA Z WARZYWAMI I WAKAME

Zapiekanki to świetny sposób na obiad do pracy! Ich forma pozwala je przenosić bez utraty na wyglądzie.. ;) Smakują dobrze zarówno na zimno, jak i ciepło!



Składniki: 

  • 400g kaszy jaglanej

  • 300g bobu

  • 240g kukurydzy

  • 2 garści wakame

  • kilka grzybów shiitake

  • 1 czerwona cebula

  • przyprawy: papryka słodka wędzona, sól czosnkowa, pieprz mielony




Przygotowanie:

  1. Kaszę opłucz dwukrotnie i ugotuj.

  2. Bób ugotuj i obierz ze skórek.

  3. Do kaszy wmieszaj namoczone i posiekane wakame oraz shiitake, kukurydzę, bób oraz pokrojoną w kostkę cebulę.

  4. Masę przełóż na blaszkę i piecz około 30 minut w 195 stopniach.

  5. Gotową zapiekankę podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie jest co guacamole oraz sałatka ze świeżych warzyw.


Kalorie:

Całość (6 porcji) – ok. 2010kcal

1 porcja – ok. 335kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.