Dzięki masie kajmakowej jest obłędnie słodki. Wypełniony po brzegi rewelacyjnymi bakaliami, który dopełniają całości!
Kuszą również wizualne! :)
Składniki:
Spód
- 3/4 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 2 łyżki migdałów
- 7 łyżek oleju kokosowego
- 2 żółtka
- 6 łyżek cukru kokosowego
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- bakalie (żurawina, migdały całe i płatki, morele, mak niebieski i biały)
- Dwie łyżki migdałów zmielić na mąkę.
- Do mąki żytniej wbić żółtka, dodać olej, cukier i zmielone migdały- wyrobić ciasto.
- Ciasto schłodzić w lodówce (około godziny), a następnie wyłożyć nim formy i ponacinać.
- Piec około 20 minut w 170 stopniach.
- Na gotowe spody wyłożyć masę kajmakową i ozdobić bakaliami.
Smacznych, bakaliowych Świąt! :)
Kalorie:
Całość (4 duże mazurki)- ok. 2025kcal
1 mazurek- ok. 506kcal

