2 września 2014

TARTALETKI Z POLENTY Z MUSEM OWOCOWYM

Kolejny eksperyment z kaszy kukurydzianej, która po ugotowaniu i ostudzeniu rewelacyjnie tężeje i przybiera formę, którą jej nadamy!

Tym razem tartaletki nadziane musem owocowym ;)
Takie małe co nieco, a na dodatek bezglutenowe, bez jajek, cukru, mleka! :)


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy kukurydzianej
  • banan
  • 3 morele
  • 1 pomarańcza
  • 4 morele suszone (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 łyżeczki stevi
  • do podania: jogurt naturalny
Przygotowanie:
  1. Kaszę kukurydzianą ugotować w podwójnej ilości wody (cały czas mieszając), a następnie dodać stevię i wymieszać.
  2. Foremki wyłożyć folią spożywczą, przełożyć do nich kaszę formując kształt tartaletek- odstawić do stężenia.
  3. Zblendować wszystkie owoce wraz z suszonymi morelami i wypełnić tartaletki.
  4. Podać z odrobiną jogurtu naturalnego.

*Klikając w link każdy czytelnik mojego bloga przy zamówieniu w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ otrzyma 10zł rabatu!!!

Już mam pomysł na kolejne wykorzystanie kaszy w słodkościach ;) A póki co polecam tartaletki, ponieważ nie wymagają pieczenia, a smakują naprawdę nieźle ;) 

Kalorie:
Całość (5 tartaletek)- ok. 730kcal
1 tartaletka- ok. 146kcal

Ciacho na widelcu