15 kwietnia 2018

WEGE KĄSKI WARZYWNE

Coś lekkiego? Coś wegańskiego? Coś na imprezę?

Podano do stołu! :)



Składniki:

  • 1 brokuł

  • 2 duże marchewki

  • Pół kalafiora

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki lnu mielonego

  • 2 szklanki panierki kukurydziano - ciecierzycowej

  • Przyprawy: sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. Brokuł, kalafior i marchew zmiel w malakserze, dodaj przyprawy oraz przeciśnięty czosnek.

  2. Len wymieszaj z 6 łyżkami wrzątku i odstaw na kilka minut, następnie dodaj do warzyw.

  3. Do całości dodaj nieco ponad szklankę panierki – wszystko dokładnie wymieszjć.

  4. Z masy uformuj małe, dość płaskie kąski, które natsępnie obtocz w panierce.

  5. Kąski piecz około 20/25 minut w 190 stopniach.


Kalorie:

Całość (45 kąsków) – ok. 785kcal

1 kąsek – ok. 17kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.