15 października 2015

TARTALETKI RYŻOWO- DAKTYLOWE Z KOKOSOWĄ MASĄ I OWOCAMI

Bez pieczenia, a ile słodyczy!

Moim nowym odkryciem są płatki z ryżu brązowego, które świetnie nadają się do przygotowania "raw" spodów do ciast, czy tartaletek.
Świetnie chrupią, a nie są tak ciężkie i kaloryczne, jak przykładowo orzechy, które są często stosowane w tego typu ciastach (również przeze mnie :) ).
Podane z kokosową masą oczywiście na bazie kaszy jaglanej wraz ze świeżymi owocami... bajka!


Składniki:
Spód
  • 200g płatków z ryżu brązowego
  • 100g daktyli (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
Masa 
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego (light)
  • 3 łyżeczki stevi
  • owoce: borówki, ananas
Przygotowanie: 
Spód
  1. Daktyle namoczyć, po czym odcedzić i zblendować na mus z sokiem z pomarańczy.
  2. Płatki rozgnieść na drobno i połączyć z musem daktylowym.
  3. Z utworzonej masy wyłożyć spody w foremkach i schłodzić.
Masa 
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku kokosowym i pozostawić do wystygnięcia.
  2. Gotową kaszę zblendować na gładki krem ze stevią i wyłożyć go do wcześniej przygotowanych spodów.
  3. Całość udekorować kawałkami ananasa i borówkami.
Jest to kolejny smakołyk, który przygotowałam razem ze swoją siostrą, a później je wszystkie zjadłyśmy! :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (10 tartaletek)- ok. 1580kcal
1 tartaletka- ok. 158kcal