Dlatego póki jeszcze temperatura pozwala, rozkręciłam piekarnik i upiekłam bardzo szybkie, ale tak samo smaczne ciasto z malinami i borówkami.
To rodzaj kruchej tarty, w której nie ma masy, a jedynie owoce. Zatem ciasto można zaliczyć do tych lżejszych, a nie ma nic lepszego, niż kawałek kruchej słodkości z pysznymi, letnimi owocami :)
Składniki:
- 250g mąki migdałowej
- 1 banan
- 1 białko
- 1 łyżka masła migdałowego
- borówki
- maliny
- płatki migdałowe
- Mąkę migdałową porządnie połączyć ze zblendowanym bananem, białkiem oraz masłem migdałowym- wyrobić ciasto.
- Masę wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) na kształt koła.
- Na wierzchu ułożyć owoce, po czym zawinąć brzeg ciasta.
- Piec około 25 minut w 170 stopniach, po upieczeniu posypać płatkami migdałowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1580kcal
1 kawałek- ok. 132kcal
