8 sierpnia 2015

MIGDAŁOWE GALETTE Z OWOCAMI

Nie byłabym sobą gdybym wytrzymała dłużej, niż jeden dzień bez owoców!
Dlatego póki jeszcze temperatura pozwala, rozkręciłam piekarnik i upiekłam bardzo szybkie, ale tak samo smaczne ciasto z malinami i borówkami.

To rodzaj kruchej tarty, w której nie ma masy, a jedynie owoce. Zatem ciasto można zaliczyć do tych lżejszych, a nie ma nic lepszego, niż kawałek kruchej słodkości z pysznymi, letnimi owocami :)


Składniki:
  • 250g mąki migdałowej
  • 1 banan
  • 1 białko
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • borówki
  • maliny
  • płatki migdałowe
Przygotowanie:
  1. Mąkę migdałową porządnie połączyć ze zblendowanym bananem, białkiem oraz masłem migdałowym- wyrobić ciasto.
  2. Masę wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) na kształt koła.
  3. Na wierzchu ułożyć owoce, po czym zawinąć brzeg ciasta.
  4. Piec około 25 minut w 170 stopniach, po upieczeniu posypać płatkami migdałowymi. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1580kcal
1 kawałek- ok. 132kcal

Letnie owoce