4 grudnia 2014

SZARLOTKA GRYCZANA

Już wielokrotnie piekłam zdrowe wersje jabłeczników, szarlotek i przeróżnych ciast z jabłkami.
Ale w zasadzie są to owoce nie do podrobienia! Popularne i uniwersalne, a jednak pyszne- wszyscy je uwielbiają ;)

Po raz kolejny pokusiłam się o upieczenie ciasta z ich użyciem. Jednak ten przepis bazuje na kaszy gryczanej i komosie. Takiego jabłecznika jeszcze nie próbowaliście- zachęcam!! :)

Smak kaszy gryczanej i lekko orzechowej komosy świetnie komponuje się z jabłkami oraz cynamonem.


Składniki:
  • 100g kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 łyżki czerwonej komosy livity 
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka mąki sojowej
  • 15 suszonych daktyli
  • 2 jabłka
  • cynamon
  • do podania: rodzynki
Przygotowanie:
  1. Ugotować osobno kaszę gryczaną i komosę, a następnie odstawić do wystygnięcia.
  2. Daktyle zalać wrzątkiem, namoczyć i zblendować na pastę.
  3. Len i mąkę sojową zaparzyć w 8 łyżkach zagotowanej wody- odstawić na kilka minut.
  4. Kaszę, komosę, pastę z daktyli, cynamon, mąkę kokosową i zaparzony len wymieszać razem bardzo dokładnie.
  5. Tak powstałą masę wyłożyć na spód formy (sylikonowej, bądź wyłożonej papierem do pieczenia) formując brzegi o wysokości 1-2cm.
  6. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w półksiężyce, po czym wyłożyć na spód ciasta lekko je wciskając.
  7. Piec około 35 minut w temperaturze 170 stopni.
  8. Gotowe ciasto odstawić do wystygnięcia i podawać z rodzynkami.

Kalorie:
Całość (14 kawałków)- ok. 1100kcal
1 kawałek- ok. 79kcal

Korzenne przysmakiLekkie Święta