10 lutego 2014

KOKOSOWE CIASTO Z FASOLI

Kolejne podejście do wypieków z fasoli zakończone powodzeniem! :)
Ciasto pięknie pachnie, a wiórki kokosowe dodają jeszcze więcej aromatu no i oczywiście walorów smakowych!!



Jest to ciasto, które śmiało można jeść na diecie, ponieważ zawiera same zdrowe i niskokaloryczne składniki.

Składniki:
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 jajka
  • 30g chudego twarogu
  • 3 łyżeczki stevi
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno.
  2. Zmiksować odcedzoną fasolę na bardzo gładką masę. Podczas miksowania dodawać żółtka, twaróg, stevię, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia.
  3. 2 łyżki wiórków kokosowych wymieszać (bez miksowania) z masą, a następnie to samo zrobić z ubitymi białkami.
  4. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 40 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka).
Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 620kcal
1 porcja- ok. 62kcal

KokosowoOlimpijskie gotowanieSłodkie Walentynki 2014