Ja również za nim przepadam, ale oczywiście przyrządziłam je w wersji bezglutenowej i wegańskiej.
Była to zdecydowanie udana, pyszna próba!
Słodycz pomidorów i zagęszczonego mleczka ryżowego oraz pożywna, wyjątkowa w smaku ciecierzyca. Całość podana z ryżem basmati i niebanalne, pożywne i dietetyczne danie gotowe! :)
Składniki:
- 4 łyżki ciecierzycy
- 80ml zagęszczonego napoju ryżowego
- 200ml passaty pomidorowej
- 4 łyżek pełnoziarnistego ryżu basmati
- przyprawy: garam masala, kurkuma, imbir, papryka ostra, cynamon
- natka pietruszki
- Ciecierzycę namoczyć (kilka godzin), a następnie ugotować.
- Passatę pomidorową poddusić, po czym dodać przyprawy, ciecierzycę i wszystko wymieszać- podgrzać na patelni jeszcze przez kilka minut.
- Do całości dodać zagęszczony napój ryżowy.
- Gotowe curry podać z ugotowanym ryżem i świeżymi listkami natki pietruszki.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 535kcal
1 porcja- ok. 268kcal