28 kwietnia 2016

WEGAŃSKI BIGOS Z CANIHUA

Do wegańskiego bigosu już kiedyś robiłam podejścia i tak mi zasmakowało, że postanowiłam kombinować dalej ;)

W szafce kuchennej znalazłam ziarna canihua, lekko specyficzne w smaku, a zarazem bardzo drobne. Świetnie urozmaiciły smak bigosu i sprawiły, że stał się bardziej treściwy ;)


Składniki:
  • 0,5kg kapusty kiszonej
  • 1 mała biała kapusta
  • garść grzybów mun
  • 200g suszonych śliwek
  • 30g koncentratu pomidorowego
  • 150g ziaren canihua
  • 1 łyżka ostropestu plamistego
  • koperek
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, sól himalajska, pieprz
Przygotowanie: 
  1. Białą kapustę poszatkować i wrzucić do garnka razem z kapustą kiszoną, śliwkami oraz zielem angielskim, liściem laurowym, gałką muszkatołową i pieprzem.
  2. Do garnka dolać około litra wody- całość gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny (do odparowania całej wody).
  3. Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie przez około 20 minut, po czym ugotować przez 10 minut.
  4. Ziarno canihua ugotować.
  5. Pod koniec gotowania bigosu dodać ugotowane i poszatkowane grzyby mun, koncentrat pomidorowy, posiekany koperek, ostropest i canihua- dusić jeszcze 5 minut. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 1845kcal
1 porcja- ok. 185kcal