W szafce kuchennej znalazłam ziarna canihua, lekko specyficzne w smaku, a zarazem bardzo drobne. Świetnie urozmaiciły smak bigosu i sprawiły, że stał się bardziej treściwy ;)
Składniki:
- 0,5kg kapusty kiszonej
- 1 mała biała kapusta
- garść grzybów mun
- 200g suszonych śliwek
- 30g koncentratu pomidorowego
- 150g ziaren canihua
- 1 łyżka ostropestu plamistego
- koperek
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, sól himalajska, pieprz
- Białą kapustę poszatkować i wrzucić do garnka razem z kapustą kiszoną, śliwkami oraz zielem angielskim, liściem laurowym, gałką muszkatołową i pieprzem.
- Do garnka dolać około litra wody- całość gotować na wolnym ogniu około 1,5 godziny (do odparowania całej wody).
- Grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie przez około 20 minut, po czym ugotować przez 10 minut.
- Ziarno canihua ugotować.
- Pod koniec gotowania bigosu dodać ugotowane i poszatkowane grzyby mun, koncentrat pomidorowy, posiekany koperek, ostropest i canihua- dusić jeszcze 5 minut.
Kalorie:
Całość (10 porcji)- ok. 1845kcal
1 porcja- ok. 185kcal
Ja po prostu podpiekam kapuste z grzybami przypalam i jest bigos xD Nawet nie dodaje koncentratu :D
OdpowiedzUsuńteż dobry pomysł i jak ekspresowo!
Usuńciekawy eksperyment ;-)
OdpowiedzUsuńGenialne, bo ja nie jem mięsa to wersja wegetariańska bigosu to coś dla mnie. :-)
OdpowiedzUsuń