Tym razem postawiłam na obłędnie pyszny i nietuznkowy w smaku krem kasztanowy. Jakby mało było słodkości ciasteczka polałam syropem klonowym, co sprawiło, że smakowałyby nawet osobom, które trudno przekonać do zdrowych słodyczy! :)
Składniki:
Ciasteczka
- 6 łyżek mąki ryżowej
- 3 łyżki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka tahini
- 1 mały banan
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka kremu kasztanowego
- 1 łyżeczka stevi
- syrop klonowy
Ciasteczka
- Banana zblendować i połączyć ze sobą wszystkie składniki, wyrabiając ciasto.
- Małe papilotki wyłożyć ciastem na wysokość 0,5 cm i piec przez 15 minut w temperaturze 170 stopni.
- Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku i odstawić do wystygnięcia.
- Gotową kaszę zblendować z kremem kasztanowym i stevią (w razie potrzeby dodać trochę mleka, aby krem nie był zbyt gęsty).
- Na upieczone ciasteczka nałożyć krem przy pomocy rękawa cukierniczego i polać syropem klonowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (16 ciasteczek)- ok. 940kcal
1 ciasteczko- ok. 59kcal

