17 lutego 2017

KRUCHE TARTALETKI Z KREMEM JAGLANYM I MANDARYNKĄ

Weekend rozpoczęty, więc trzeba w niego wkroczyć na słodko! ;)
Dawno nie było kruchych tartaletek, a tym bardziej ze soczystymi mandarynkami!


Składniki:
Spód
  • banan
  • 1 łyżka tahini
  • 6 łyżek mąki jaglanej
Krem
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • szklanka mleka
  • 20g cukru waniliowego
  • pół laski wanilii
  • mandarynki
  • daktyle
Przygotowanie:
  1. Banana zblendować z tahini i wymieszać z mąką- wyrobić ciasto.
  2. Powstałym ciastem wyłożyć foremki na małe tarty- piec około 15/20 minut w 180 stopniach.
  3. Kaszę jaglana opłukać w wodzie, a następnie zalać mlekiem, dodać miąższ z laski wanilii i ugotować, pod koniec gotowania dodać cukier- całość zblendować na gładki krem.
  4. Gotowy krem wyłożyć na upieczone spody, na wierzchu poukładać kawałki mandarynek oraz daktyli. 
Kalorie:
Całość (3 tartaletki)- ok. 960kcal
1 tartaletka- ok. 320kcal