29 września 2015

JABŁKA ZAPIEKANE W KRUCHYM CIEŚCIE

Kolejna odsłona darów jesieni, jakimi są jabłka. Jednak tym razem nie w szarlotce, jabłeczniku, czy zapiekance... Dzisiaj coś, na co wcześniej nie wpadłam, a mianowicie jabłka zapiekane w kruchym cieście!
A właściwie w kruchych spodkach!

Deser genialny- polecam wszystkim, na pewno nie będziecie rozczarowani... pyszne kruche ciasto i gorące słodkie jabłka... całość posypana płatkami migdałów- niebo w gębie! :)


Składniki:
  • 2 słodkie jabłka (małe)
  • 6 łyżek mąki jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1 łyżeczka masła migdałowego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 1 łyżka syropu z agawy 
  • 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
  1. Jabłka obrać ze skórek, przekroić na połówki i wydrążyć nasiona, każdą połówkę ponacinać delikatnie wzdłuż.
  2. Banana zblendować i połączyć z mąką jaglaną oraz masłem migdałowym- wyrobić ciasto.
  3. Ciasto rozwałkować, a następnie uformować małe spodki, na dno każdego posypać lekko cynamonem i owinąć nimi jabłka.
  4. Całość skropić syropem z agawy i zapiec przez 15- 20 minut w 170 stopniach.
  5. Gotowe słodkości posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Tyle przyjemności i oczywiście wszystko to w wersji dietetycznej :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 600kcal
1 porcja- ok. 150kcal