16 czerwca 2019

BANANOWE SMOOTHIE BOWL Z MACA

Na upały zawsze najlepsze kolorowe smoothie bowl!



Składniki:

  • 2 mrożone banany

  • 2 świeże (dojrzałe) banany

  • 1 szklanka mleka migdałowego

  • 2 łyżeczki maca 

  • 1 mango

  • garść truskawek

  • garść nerkowców

  • świeża mięta

  • 2 łyżki masła orzechowego


Przygotowanie:

  1. Banany mrożone i świeże zblenduj z maca i mlekiem - przełóż do miseczek.

  2. Każde smoothie bowl podaj z kawałkami truskawek, mango, posypane nerkowcami, świeżą miętą oraz polane masłem orzechowym.


Kalorie:

Całość (2 porcje)- ok. 1290kcal

1 porcja - ok. 645kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

LETNIE CIASTO BEZ PIECZENIA

Takie ciasta lubię najbardziej - nie za słodkie, nie za ciężkie, z mnóstwem owoców!



Składniki:

Spód

  • 250 g płatków owsianych

  • 1 garść migdałów

  • 3 łyżki kakao

  • 2 garście śliwek suszonych


Masa i dodatki

  • 200 g kaszy jaglanej

  • 700 ml mleka migdałowego

  • 3 łyżki ksylitolu

  • świeże owoce: maliny, borówki, truskawki

  • świeża mięta


Przygotowanie:

Spód

  1. Płatki owsiane zmiksuj wraz z migdałami na drobno, a następnie połącz z kakao.

  2. Śliwki suszone sparz wrzątkiem, a następnie odcedź i zblenduj na mus.

  3. Mus wmieszaj w suche składki, połącz do uzyskania masy, którą następnie wyłóż na spód blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia), formując również brzegi.


Masa i dodatki

  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłucz, a następnie ugotuj w mlekiem z dodatkiem ksylitolu.

  2. Ugotowaną kasze zblenduj na gładki krem, który wyłóż na wcześniej przygotowany spód.

  3. Całość udekoruj pokrojonymi owocami oraz świeżą miętą.


Kalorie:

Całość (20 kawałków) - ok. 3040kcal

1 kawałek - ok. 152kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

SAŁATKA BARDZO WIOSENNA

Ostatnia fala upałów spowodowała u mnie niechęć do odpalania płyty indukcyjnej, dlatego przerzuciłam się na sałatki! Jedna z nich, która ma w sobie więcej dodatków, niż sałaty szczególnie skradła moje podniebienie :)



Składniki:

  • 4 garście szpinaku

  • 2 buraki

  • 2 marchewki

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • pół pęku szparagów

  • garść suszonych pomidorów

  • 4 łyżki groszku konserwowego

  • 2 łyżki żurawiny suszonej

  • 1 awokado

  • trochę orzechów włoskich

  • posypka z alg

  • przyprawy: sól, pieprz

  • sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka miodu, 2 łyżki octu jabłkowego, sól, zioła prowansalskie




Przygotowanie:

  1. Szpinak rozłóż do 2 misek.

  2. Buraki oraz marchew obierz, pokrój na kawałki, obtocz w oleju i przyprawach, a następnie upiecz w piekarniku (180 stopni/ 15 minut) - upieczone warzywa rozłóż na szpinaku.

  3. Szparagi umyj, odetnij końcówki, pokrój na kawałki przelej wrzątkiem, a następnie również rozłóż do misek.

  4. Dodaj pozostałe składniki, tj. posiekane suszone pomidory, groszek, żurawinę, pokrojone w kostkę awokado, orzechy włoskie.

  5. Całość polej sosem z oliwy, miodu, octu i przypraw, a na koniec posyp algami.


Kalorie:

Całość (2 porcje) - ok. 1040kcal

1 porcja - ok. 520kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

BUDYŃ JAGLANY Z KARMELIZOWANYMI OWOCAMI I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Budyń dobry o każdej porze roku i dnia. A ja najbardziej lubię budyń z kaszy jaglanej, który traktuję jako normalny posiłek pełen witamin i minerałów :)



Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • kilka kropel aromatu pomarańczowego

  • 1 łyżka ksylitolu

  • 350 ml mleka ryżowego

  • 2 jabłka

  • 1 gruszka

  • 1 łyżka miodu

  • garść orzechów włoskich

  • garść śliwek suszonych

  • świeża mięta

  • cytryna




Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną opłucz dwukrotnie, a następnie ugotuj w mleku z dodatkiem cynamonu, aromatu i ksylitolu.

  2. Ugotowaną kaszę zblenduj na gładki krem i przełóż do miseczek.

  3. Jabłka oraz gruszkę pokrój w kostkę, a następnie skarmelizuj na patelni z dodatkiem miodu, gotowe owoce wyłóż na budyń.

  4. Całość posyp suszonymi śliwkami, orzechami włoskimi, udekoruj miętą i skrop sokiem z cytryny.


Kalorie:

Całość (2 porcje) - ok. 1105kcal

1 porcja - ok. 553kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.