16 marca 2014

WEGETARIAŃSKIE MUFFINY Z NUTĄ CYNAMONU

I znowu ciecierzyca w słodkiej odsłonie.
W wypiekach sprawdza się idealnie, nadaje kremowy posmak i zwartą, a tym samym miękką konsystencję babeczek.

Moim faworytem jest połączenie jej z lekko kwaskowatą żurawiną i aromatycznym cynamonem ;)


Składniki:
  • 240g ciecierzycy konserwowej
  • dojrzały banan
  • 3 jajka
  • 3 łyżki otrębów żytnich
  • 2 łyżeczki stevi
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść żurawiny suszonej
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, a następnie zmiksować z bananem, jajkami, otrębami, cynamonem, stevią i proszkiem do pieczenia.
  2. Masę przełożyć do sylikonowych foremek i ozdobić żurawiną.
  3. Piec około 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Idealna słodka rozkosz na niedzielne popołudnie, przekąskę w pracy, czy przy wieczornym filmie ;)

Kalorie:
Całość (12 muffinek)- ok. 920kcal
1 muffinka- ok.  77kcal

Kuchnia Ameryki Północnej