23 stycznia 2014

MUFFINKOWE JABŁECZNIKI

Kolejna odsłona muffinek, tym razem w wersji mini jabłeczników ;)
Proste, a dzięki otrębom bogate w błonnik.
Natomiast połączenie jabłek i rodzynek oddaje niepowtarzalny aromat, zapach i smak ;)

Jeśli użyjecie otrębów certyfikowanych, będzie to wypiek całkowicie bezglutenowy!





Składniki:
  • 8 łyżek otrębów żytnich
  • 8 łyżek otrębów owsianych
  • 250g twarogu chudego
  • 3 jajka
  • 2 duże jabłka
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka stevi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cynamonu.
  2. Zmiksować otręby, twaróg i żółtka.
  3. Dodać stevię i proszek do pieczenia, a następnie całość wymieszać.
  4. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), wrzucić na masy wraz z rodzynkami i dokładnie wymieszać.
  5. Ubite białka przełożyć do masy i powoli połączyć.
  6. Piec około 25 minut w piekarniku nastawionym na temperaturę 180 stopni.
Smacznego!!


Kalorie:
Całość (18 muffin)- ok. 1100kcal
1 muffina- ok. 61kcal