Nie mogę się oprzeć słodyczy naszych polskich truskawek, dlatego używam ich do przygotowania dać codziennie! :)
Dzisiaj słodkie ciasto, bardzo delikatne i proste, ale słodycz owoców i aromat mąki migdałowej robią swoje.
Ciasto jest bardzo delikatne również za sprawą mąki owsianej, która idealnie wkomponowała się w cały wypiek!
Składniki:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mąki migdałowej
- 3 białka jajek
- 2 banany
- 4 łyżki mleka migdałowego
- 2 łyżeczki stevi
- płatki migdałowe
- truskawki
- borówki
Przygotowanie:
- Banany zblendować z mlekiem i białkami.
- Dodać mąki, stevię i wymieszać.
- Całość przelać do formy, a na wierzch poukładać owoce- całość piec 35 minut w 190 stopniach.
- Ostudzone ciasto podawać posypane płatkami migdałowymi.
Myślę, że w tak piękną pogodę nikt nie odmówi sobie kawałka pysznego (i dietetycznego!) ciasta z owocami! Mi najlepiej smakuje w towarzystwie zimnego koktajlu! :)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1500kcal
1 kawałek- ok. 125kcal