6 czerwca 2015

CIASTO OWSIANO- MIGDAŁOWE Z OWOCAMI

Pogoda nas rozpieszcza, zatem i plony owców dopisują :)
Nie mogę się oprzeć słodyczy naszych polskich truskawek, dlatego używam ich do przygotowania dać codziennie! :)

Dzisiaj słodkie ciasto, bardzo delikatne i proste, ale słodycz owoców i aromat mąki migdałowej robią swoje.
Ciasto jest bardzo delikatne również za sprawą mąki owsianej, która idealnie wkomponowała się w cały wypiek!


Składniki:
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 3 białka jajek
  • 2 banany
  • 4 łyżki mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki stevi
  • płatki migdałowe
  • truskawki
  • borówki

Przygotowanie:
  1. Banany zblendować z mlekiem i białkami.
  2. Dodać mąki, stevię i wymieszać.
  3. Całość przelać do formy, a na wierzch poukładać owoce- całość piec 35 minut  w 190 stopniach.
  4. Ostudzone ciasto podawać posypane płatkami migdałowymi.

Myślę, że w tak piękną pogodę nikt nie odmówi sobie kawałka pysznego (i dietetycznego!) ciasta z owocami! Mi najlepiej smakuje w towarzystwie zimnego koktajlu! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1500kcal
1 kawałek- ok. 125kcal

Milion Smaków Truskawek - druga edycja