19 grudnia 2016

WIGILIJNA KAPUSTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI I ŚLIWKAMI

Dzisiaj podrzucam kolejny, wypróbowany przeze mnie świąteczny przepis na wigilijną kapustę ;)
Uwielbiam w niej nutę słodyczy, którą dają śliwki oraz aromat suszonych grzybów!


Składniki:
  • 0,5kg kapusty kiszonej
  • 20g suszonych podgrzybków
  • 100g suszonych śliwek
  • cebula
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • przyprawy: liść laurowy, suszone owoce jałowca, sos sojowy
Przygotowanie:
  1. W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej, a następnie podsmażyć posiekaną cebulę.
  2. Grzyby namoczyć przez 20 minut i drugie tyle gotować w wodzie, w której się moczyły.
  3. Do podsmażonej cebuli dodać posiekaną kapustę, przyprawy oraz grzyby z wywarem, w którym się gotowały.
  4. Suszone śliwki posiekać i również dodać do całości- kapustę dusić pod przykryciem około 2 godziny.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 515kcal
1 porcja- ok. 129kcal