Uwielbiam w niej nutę słodyczy, którą dają śliwki oraz aromat suszonych grzybów!
Składniki:
- 0,5kg kapusty kiszonej
- 20g suszonych podgrzybków
- 100g suszonych śliwek
- cebula
- 1 łyżka oleju sezamowego
- przyprawy: liść laurowy, suszone owoce jałowca, sos sojowy
- W garnku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej, a następnie podsmażyć posiekaną cebulę.
- Grzyby namoczyć przez 20 minut i drugie tyle gotować w wodzie, w której się moczyły.
- Do podsmażonej cebuli dodać posiekaną kapustę, przyprawy oraz grzyby z wywarem, w którym się gotowały.
- Suszone śliwki posiekać i również dodać do całości- kapustę dusić pod przykryciem około 2 godziny.
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 515kcal
1 porcja- ok. 129kcal
moja ulubiona to właśnie ta wigilijna :)
OdpowiedzUsuń