7 kwietnia 2015

MARCHEWKOWE SAJGONKI Z CZERWONYM RYŻEM I CANIHUA

Niczym marchewkowe pole!


Bardzo lubię wszelkiego rodzaju sajgonki. Przy ich przygotowaniu można poszaleć i "nafaszerować " je dowolnymi składnikami oraz połączeniami smaków!

Delikatny w smaku papier ryżowy świetnie komponuje się niemalże z każdym składnikiem, zatem tylko od nas zależy, co dodamy do środka :)

Ja zdecydowałam się na urocze małe marcheweczki, delikatną cukinię ze spiruliną oraz dwa bardzo odżywcze składniki- aromatyczny czerwony ryż i ziarno canihua.

Pierwszy raz miałam okazję spróbować tego ziarna, które uważane jest za "kuzynkę" komosy ryżowej. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka bezglutenowego, błonnika, czy przeciwutleniaczy. Odznacza się również wysoką zawartością żelaza. Polecam wszystkim, zarówno tym dbającym o linię, jak i osobom chcącym wzbogacić swoją dietę o minerały oraz witaminy, czy też po prostu ją zbilansować.


Składniki:
  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • 4 łyżki czerwonego ryżu
  • 2 łyżki canihua
  • pół cukinii
  • kilka małych marchewek
  • 1 łyżka kiełków brokuła
  • 1 łyżeczka spiruliny 
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka białego sezamu
  • przyprawy: sól morska, kostka warzywna bio, oregano
Przygotowanie:
  1. Canihua i ryż ugotować w osobnych garnkach.
  2. Cukinię pokroić na kawałki i obgotować w bulionie warzywnym (z kostki bio), po czym wymieszać ze spiruliną.
  3. Każdy arkusz papieru ryżowego kolejno namoczyć w wodzie i nakładać: cukinię, czerwony ryż, marchewki i ziarno canihua- całość zawinąć.
  4. Gotowe sajgonki podawać z kiełkami brokuła oraz czarnym i białym sezamem.
Kolorowe, zdrowe i co najważniejsze pełnowartościowe danie gotowe! :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (4sajgonki)- ok. 530 kcal
1 sajgonka- ok. 133kcal