Ja oczywiście nie rezygnuję, tylko zamieniam: mąkę pszenną na ciecierzycową, czy kaloryczne dodatki na warzywa i indyka! Wychodzi z tego całkiem smaczny i syty posiłek, a co najważniejsze zdecydowanie jest to zdrowa alternatywa dla wszystkich, którzy są na diecie! ;)
Składniki:
Ciasto
- 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/4 szklanki mąki sojowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli himalajskiej
- 1/3 szklanki passaty pomidorowej
- 100g filetu z indyka (w wersji wegańskiej tofu)
- kilka plastrów cukinii
- kilka kawałków dyni hokkaido
- kilka pomidorów koktajlowych
- kilka liści jarmużu
- 1 łyżeczka ziaren lnu brązowego
- przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, bazylia, pieprz
Ciasto
- Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, a następnie dolać wodę i wyrobić ciasto.
- Ciasto rozwałkować na kształt pizzy, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Passatę pomidorową poddusić na patelni z dodatkiem soli i bazylii- tak, aby lekko odparowała i stała się gęstsza, po czym sos nałożyć na ciasto.
- Indyka pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w przyprawach (soli, papryce słodkiej i pieprzy).
- Przygotowanego indyka, plastry cukinii, kawałki dyni, pomidory koktajlowe i liście jarmużu poukładać na wierzchu- całość piec około 20- 25 minut w 180 stopniach.
- Gotową pizzę posypać ziarnami lnu.
Kalorie:
Całość (6 kawałków)- ok. 550kcal
1 kawałek- ok. 92kcal