26 lutego 2016

PIZZA FIT NA SPODZIE Z MĄKI Z CIECIERZYCY

Kto z nas nie lubi pizzy? ;) To raczej pytanie retoryczne... jednak wiele osób odmawia sobie tej przyjemności ze względu na wysoką kaloryczność tej potrawy oraz dużą zawartość tłuszczu.

Ja oczywiście nie rezygnuję, tylko zamieniam: mąkę pszenną na ciecierzycową, czy kaloryczne dodatki na warzywa i indyka! Wychodzi z tego całkiem smaczny i syty posiłek, a co najważniejsze zdecydowanie jest to zdrowa alternatywa dla wszystkich, którzy są na diecie! ;)


Składniki:
Ciasto
  • 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/4 szklanki mąki sojowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli himalajskiej
Dodatki
  • 1/3 szklanki passaty pomidorowej
  • 100g filetu z indyka (w wersji wegańskiej tofu)
  • kilka plastrów cukinii
  • kilka kawałków dyni hokkaido
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • kilka liści jarmużu
  • 1 łyżeczka ziaren lnu brązowego
  • przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, bazylia, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, a następnie dolać wodę i wyrobić ciasto.
  2. Ciasto rozwałkować na kształt pizzy, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dodatki
  1. Passatę pomidorową poddusić na patelni z dodatkiem soli i bazylii- tak, aby lekko odparowała i stała się gęstsza, po czym sos nałożyć na ciasto.
  2. Indyka pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w przyprawach (soli, papryce słodkiej i pieprzy).
  3. Przygotowanego indyka, plastry cukinii, kawałki dyni, pomidory koktajlowe i liście jarmużu poukładać na wierzchu- całość piec około 20- 25 minut w 180 stopniach.
  4. Gotową pizzę posypać ziarnami lnu. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (6 kawałków)- ok. 550kcal
1 kawałek- ok. 92kcal