10 listopada 2014

JOGURTOWE CIASTO KUKURYDZIANE

Jest to jedno z najbardziej banalnych ciast. Szybkie, bezproblemowe, a jednocześnie lekkie i spełniające oczekiwania łasuchów ;)

Mogą je spożywać osoby zarówno na diecie odchudzającej, jak i lekkostrawnej.


Składniki:
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 3 jajka
  • 2 łyżki dżemu morelowego (niskosłodzonego)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • dodatkowo: suszone morele (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować, tak aby ciasto było lekko "napuszone".
  2. Masę przelać do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Z uwagi na fakt, że ciasto nie zawiera żadnych dodatków podałam je z suszonymi morelami i koktajlem brzoskwiniowym ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" (przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 570kcal
1 kawałek- ok. 57kcal